img_header_nl_3

Vraag het Valess

Veel gestelde vragen

Hier vind je een lijst met vragen en antwoorden over Valess, ons verhaal over zuivel en gezond eten. Staat je vraag er niet bij? Bel dan gratis met onze consumentenservice via 0800-30405 (werkdagen van 8u30 tot 12u30.) of vul het contactformulier in.

Valess en Gezondheid

Welke voedingsstoffen bevat Valess?
Valess is gemaakt op basis van melk en bevat daarom voedingsstoffen die onmisbaar voor je zijn. In melk zit van natura veel eiwit en calcium en past daarom in een dagelijks gevarieerd voedingspatroon. Bovendien wordt Valess verrijkt met ijzer, wat Valess een volwaardige vervanger van vlees maakt.
Bevat Valess ijzer?
Ja, Valess is verrijkt met ijzer. De Valess producten bevatten minimaal 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. IJzer is een belangrijke voedingsstof die ook in vlees en vis zit. Zie de product informatie van de specifieke artikelen voor meer informatie.
Hoeveel zout bevat Valess?
Bij Valess wordt er gestreefd om zo weinig mogelijk zout te gebruiken in onze producten. Het zout wordt gebruikt om de producten extra op smaak te brengen. Valess heeft het zoutgehalte in veel van de producten al verlaagd en we blijven dit doorzetten. Bijna alle producten zitten al onder de door ons gestelde norm voor zout en Valess zal dit blijven verlagen.
Is Valess geschikt voor vegetariërs?
Ja, want Valess bevat geen vlees of vleesextracten. Steeds meer Belgen zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid, óf gewoon voor de variatie. Alle voedingsstoffen die je uit vlees haalt, kun je ook uit andere producten halen.
Valess is gemaakt op basis van melk en bevat daarom voedingsstoffen die onmisbaar voor je zijn. In melk zit van natura veel eiwit en calcium en past daarom in een dagelijks gevarieerd voedingspatroon. In Valess zit van nature al Vitamine B1 en B12 en bevat bovendien toegevoegd ijzer. Daarom is Valess daarom een volwaardige vervanger van vlees.
Is Valess geschikt voor veganisten?
Nee, want Valess wordt bereid uit magere melk.
Past Valess in een gevarieerd eetpatroon?
Ja, Valess past prima in een gevarieerd eetpatroon. Als je vlees vervangt door een volwaardige vleesvervanger, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen.
Wat betekent het Nutri-Score logo op de verpakkingen?
Nutri-Score is een logo dat informatie geeft over de voedingswaarde van de producten en helpt zo om gemakkelijker keuzes te maken.
Het wordt weergegeven door een 5-kleurenschaal met 5 letters. Van A voor de voedingsmiddelen die de voorkeur verdienen, tot E voor de voedingsmiddelen waarvan de consumptie beperkt moet worden. Hoe rijker het voedingsmiddel is aan elementen die aangemoedigd moeten worden, hoe beter de letter en de kleur.
Waarom plaatsen jullie het Nutri-score logo op de Valess verpakkingen?
Met het plaatsen van het Nutri-Score logo willen we je helpen om gemakkelijker voedingskeuzes te maken. De producten van Valess hebben allen Nutri-Score A of B.

Valess en Dieet

Is Valess geschikt voor ouderen?
Valess is rijk aan hoogwaardig melkeiwit en calcium. Valess is gemaakt op basis van melk en bevat daarom voedingsstoffen die onmisbaar voor je zijn. In melk zit van natura veel eiwit en calcium en past daarom in een dagelijks gevarieerd voedingspatroon. In Valess zit van nature al Vitamine B1 en B12 en bevat bovendien toegevoegd ijzer.
Bevat Valess lactose?
Valess is bereid uit magere melk en bevat na bereiding maximaal 1% lactose.
Is Valess glutenvrij?
Bij de bereiding van Valess worden granen gebruikt. Deze granen bevatten gluten, die dus in Valess terecht komen. Valess is dus niet glutenvrij en daarom niet geschikt voor mensen met een gluten intolerantie of een tarwe allergie.
Is Valess tarwezetmeelvrij?
Sommige producten van Valess bevatten tarwezetmeel. Kijk bij de productdeclaraties op de verpakking of op deze website om per variant te achterhalen of deze tarwezetmeel bevat.
Bevat Valess kippenei-eiwit?
Valess bevat kippenei-eiwit van vrije-uitloop eieren. Voor mensen die gevoelig zijn voor kippenei-eiwit is Valess niet geschikt.
Is Valess geschikt voor een zout-arm dieet?
Nee, Valess is niet geschikt voor een zout-arm dieet, omdat Valess met zout op smaak gebracht is. Bij Valess wordt er gestreefd om zo weinig mogelijk zout te gebruiken in onze producten. Valess heeft het zoutgehalte in veel van de producten al verlaagd en zal dit blijven dit doorzetten. Bijna alle producten zitten al onder de door ons gestelde norm voor zout en Valess zal dit blijven verlagen.

Valess en houdbaarheid

Is Valess lang houdbaar?
Valess heeft tijdens de bereiding een pasteurisatie ondergaan. Het is daardoor langer houdbaar dan bijvoorbeeld vers vlees. Het moet wel gekoeld en afgesloten bewaard worden, want het blijft een vers product.
Hoe lang is Valess ongeopend houdbaar?
De houdbaarheid staat vermeld op de verpakking. Doordat het product is gepasteuriseerd is het langer houdbaar dan vers vlees. Door het product na aankoop in te vriezen wordt de houdbaarheid verlengd (zie verpakking).
Hoe lang is Valess houdbaar na opening van de verpakking?
Mits gekoeld en afgesloten bewaard is Valess 2 dagen na opening nog te gebruiken
Is Valess in te vriezen en zo ja hoe lang?
Door invriezen is Valess langer houdbaar (zie verpakking). Na ontdooien is het advies om het product binnen enkele dagen te consumeren. Ontdooien met behulp van de microgolfoven is mogelijk.

Valess in de keuken

Is Valess te kruiden?
Ja, Valess heeft al smaak van zichzelf, maar wie wil kan Valess verder op smaak brengen met kruiden naar eigen keuze.
Kan Valess in de koekenpan bereid worden?
Ja, dat kan. Gebruik bij voorkeur een pan met anti-aanbaklaag. Verhit olie op hoog vuur. Leg de filets op hun platte kant in de pan, matig het vuur en bak ze om en om in ca. 4 minuten tot ze goudbruin zijn. Zout toevoegen is niet nodig.
Kan Valess in de grillpan bereid worden?
Ja, Valess geeft in de grillpan een mooi resultaat, bereidingstijd 5 à 6 minuten.
Kan Valess in de oven bereid worden?
Ja, Valess kan in de oven bereid worden, oven voorverwarmen op 180 ºC en in 12 minuten warm laten worden.
Kan Valess in de Airfryer bereid worden?
Ja, Valess kan in de Airfryer bereid worden. Voorverwarmen op 200°C. De bereidingstijd is verschillend per product (zie verpakking).

Valess in de winkel

Waar kan ik Valess kopen?
Valess is verkrijgbaar bij meerdere Belgische supermarkten.
Waar kan ik Valess vinden in de supermarkt?
In het koelvak met vleesvervangers. Dit is in de meeste supermarkten in de buurt van het vleesschap.

Valess en Weidemelk

Is weidemelk gezonder dan niet weidemelk?
Als we gemiddeld naar de samenstelling van de melk kijken over het hele jaar is er geen onderscheid in de samenstelling van de melk.

Valess en duurzaamheid

Van welk materiaal is het schaaltje gemaakt?
Het schaaltje is gemaakt van PET, wat wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal voor veel voedingsmiddelen. Voor de Valess verpakking bestaat het transparante schaaltje al uit 60-70% gerecycleerd plastic. Een deel van dit plastic is afkomstig van PET-flessen en een ander deel is afkomstig van overgebleven plastic uit het productieproces. Zo wordt alles weer nuttig gebruikt! De verhouding tussen deze twee delen varieert afhankelijk van de beschikbaarheid.
Wat betekent FSC-gecertificeerd met betrekking tot onze kartonnen sleeve?
Onze sleeves zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd karton. Dit betekent dat het voldoet aan hoge normen die ervoor zorgen dat bosbouw milieuvriendelijk en sociaal positief wordt uitgevoerd. FSC-gecertificeerd karton helpt in het ondersteunen van duurzaam bosbeheer, door de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en de natuur te beschermen. Voor meer informatie over de FSC: http://www.fsc.nl/nl-nl/certificeren/bedrijven
Van welk materiaal is de topfolie gemaakt?
De topfolie bevat meerdere lagen die nodig zijn om onze producten vers te houden. Dit maakt het helaas moeilijk om het weer tot nieuw materiaal te recycleren. We zijn daarom op zoek naar nieuwe oplossingen die de versheid van Valess producten behouden en tegelijkertijd recycleerbaar maken.
Wat is het doel van het lidmaatschap van het European Plastic Pact?
Het pact is ondertekend door FrieslandCampina, de merkeigenaar van Valess. Als bedrijf is het eerste doel om in 2025 het volledige verpakkingsportfolio herbruikbaar en / of recyclebaar te hebben. Het doel is om in 2050 volledig circulair te zijn, zonder enige uitstoot van fossiele brandstoffen. FrieslandCampina is hierbij ook bezig om verpakkingen te ontwerpen die voedselverspilling tegen gaan. Zie de volgende link voor meer informatie: https://www.frieslandcampina.com/news/frieslandcampina-commits-less-better-plastic-packaging/
Hebben jullie toekomstplannen voor duurzaamheid?
Voor Valess is dit nog maar het begin! Wij zullen onze verpakkingen blijven verbeteren en de impact op het milieu steeds meer proberen te verminderen. Onze weg naar duurzaamheid is nog lang niet klaar en dit zijn slechts de eerste stappen in hoe we onze toekomst eruit willen laten zien: “100% taste, en streven naar 0% waste”. Blijf ons volgen!
Hoe moet de verpakking gesorteerd worden?
Alleen als de drie verpakkingscomponenten (schaaltje, topfolie en kartonnen sleeve) helemaal van elkaar gescheiden zijn, kunnen de verpakkingsmaterialen met succes worden verwerkt.
De kartonnen sleeve hoort steeds bij "karton" gesorteerd te worden. Voor het sorteren van plastic zijn de richtlijnen in België niet op alle plaatsen hetzelfde.
Op www.betersorteren.be vind je de correcte richtlijnen voor jouw gemeente of stad.