img_header_nl_1_2

Achtergrond

Waar komt Valess vandaan?

Het idee voor Valess is niet ontstaan in de wei, maar in het hoofd van voedingstechnicus Adriaan Cornelis Kweldam. Deze ex-souschef van het Amstelhotel in Nederland kwam op het briljante idee om wrongel vanuit zuivel en algen te combineren tot een nieuwe, vezelachtige structuur, die verrassend veel weg had van vlees. Als slagerszoon wist hij waar hij het over had. Met zijn idee ging hij naar de grootste leverancier van verse melk, FrieslandCampina en daar waren ze al net zo enthousiast. Zij introduceerden in 2005 Valess. Inmiddels ligt Valess in verschillende varianten bij alle grote supermarkten en is het zelfs zo succesvol dat Valess in Nederland, Duitsland, Zwitserland en nu ook in België te koop is.

Adriaan Cornelis Kweldam

Weidemelk

We zullen nooit vergeten wie aan de basis staan van Valess: de koeien. Valess wordt gemaakt van weidemelk. Een product wat het weidemelklogo draagt is gemaakt van weidemelk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.

 

Hoe wordt Valess gemaakt?

Het proces lijkt een beetje op kaas maken, al is er voor kaas veel meer melk nodig. Voor een kilo Valess is twee á drie liter melk nodig. Tijdens de eerste stap worden de essentiële eiwitten gescheiden van de melk. Deze melkeiwitten maken Valess heel erg voedzaam. Daarna worden voor de stevige, vleesachtige structuur voedingsvezels uit algen toegevoegd. Ten slotte zorgen kruiden, specerijen en overheerlijke vulling ervoor dat Valess ook daadwerkelijk het lekkerste stukje zuivel is!